Vrhunski strokovnjaki delijo nekaj nasvetov za brezhibno mešanje.
Za mojstre, ki se zavedajo, kako pomembna je priprava popolne mešanice gradbenih materialov, pa naj gre za lepilo za ploščice, estrih ali izravnalne mase, to ni le postranskega pomena. Tak mojster ve, kako pomembna je popolna homogenizacija materialov za preostalo delo. Grudice v talni masi, suhi, nezmešani ostanki materiala v vedru ali lepljive površine po nanosu sintetičnih smol so prepogosti pojavi v vsakdanjem delu. Pri Collomixu, ki so verjetno enih največjih strokovnjakov na področju mešanja se osredotočajo izključno na uspešno pripravo materialov, zato vam v nadaljevanju ponujajo nekaj nasvetov za uporabo, ki omogočajo boljše mešanje in delo brez težav.
1 – Prava oblika mešala
Za vrtanje v betonski strop ne bi uporabili svedra za les, kajne? Za večino ljudi je to smiselno, a ko pride do mešanja, številni mešajo z le eno vrsto mešal oziroma lopatic. Že samo ob pogledu na ogromno količino gradbenih kemičnih materialov je jasno, da to ni optimalno. Čeprav se zdi, da je vsebina vrečk z materiali siv prah, se vsak pravi mojster zaveda, da se »ta prah« takoj, ko ga zmešamo z vodo spremeni bodisi v tanko samonivelirno maso, mehko plastično lepilno malto bodisi v togo malto, napolnjeno s peskom. Precej samoumevno je, da je za to potrebno čim bolj učinkovito mešalo. Če zasnova mešala oz lopatice ne ustreza lastnostim mešanice, bo to povzročilo napake, ki jih kasneje ne bo mogoče razgraditi ali pa zaradi nepravilnega učinka mešanja ne boste mogli priti do dna vedra. Poleg tega je ročno mešanje fizično zelo naporno ter zamudno in s pravim mešalom lahko to delo močno olajšate. Drug pomemben dejavnik je premer mešala. Vedno mora ustrezati količini, ki jo je treba zmešati. Če je premajhen, bo mešanje trajalo veliko dlje, učinek pa bo prešibek. Če je preširok, se lahko zgodi, da se material izmetava iz vedra in umaže uporabnika in okolico. Tukaj lahko preverite, katero mešalo je pravo za posamezen material in količino.
2 – Izberite primerno velikost vedra za mešanje
Katero vedro je primerno za kateri material, je odvisno predvsem od količine materiala, ki ga je treba zmešati. Verjetno se vsi strinjamo v eni točki: če je vedro premajhno, to ne bo vplivalo le na vaše delovne hlače, ki jih bo verjetno treba oprati v pralnem stroju, temveč lahko pokvari tudi okolico gradbišča – zlasti v notranjih prostorih brizganje na sveže ometanih ali pobarvanih stenah ni videti prav dobro. Idealno je, če je vedro za mešanje napolnjeno z materialom do 2/3 njegove višine, da imate med mešanjem še vedno dovolj rezerve in da lahko zmes v vedru zlahka premikate. Prav tako morate poskrbeti, da je mešalo popolnoma potopljeno v zmes. S tem se zmanjša sila, ki je potrebna med mešanjem, in prepreči, da bi se material zlival oziroma šprical ven ali da bi se v mešanico vneslo preveč zraka.
3 – Pravi motor
Strokovnjaki običajno uporabljajo posebne mešalnike. Električni mešalniki pretvorijo silo motorja v navor za mešanje. Zato so tudi njihove hitrosti precej nižje od hitrosti vrtalnikov, s katerimi se meša na marsikaterem gradbišču. Vrtalniki so le pogojno primerni kot orodje za mešanje. Ker so njihove hitrosti običajno veliko previsoke, se pri mešanju trdih ali težkih materialov stroj pregreje in na koncu v kratkem času odpove. Zato veljajo pravila:
- težke mase zahtevajo veliko sile in zato manjšo hitrost;
- ta tanke in lahke materiale se običajno uporablja višja hitrost.
Obstajajo tudi tako imenovani mešalniki duo. Ti dvojni mešalniki z nasprotno vrtečimi se mešali so posebej primerni za mešanje velikih količin težkih mas, zlasti epoksidnih smol, polnjenih s kremenom. Nasproti vrteča se mešala nevtralizirajo tako imenovani povratni navor stroja na upravljavca. Zaradi tega učinka se znatno zmanjša fizična obremenitev. Dodaten in odločilen dejavnik je prihranek časa za mešanje. Zlasti pri težkih mešanicah se ta skrajša za skoraj polovico. Preverite celotno ponudbo mešalnikov.
4 – Upoštevajte pravilno količino vode in pravilno zaporedje
Našli ste pravo mešalo, pravi mešalnik in pravo vedro. Zdaj je čas za samo mešanje. Tudi tu je treba upoštevati nekaj dejavnikov, da bi dosegli vrhunski rezultat. Sestavine sodobnih kemikalij za gradbeništvo postajajo vse bolj zapletene. Zato je zelo pomembno, da se materiali pravilno mešajo. Ključni dejavnik pri tem je prava količina vode za mešanico. Upoštevajte navodila proizvajalca, ki imajo svoj razlog. Pogosto je dovolj že malo preveč ali premalo vode in zmes ne ustreza več receptu. Pripravljene malte ne smete dodatno redčiti z vodo, sicer se “razvodeni” in postane neuporabna. V bistvu gre v vedro najprej voda, nato material. V nasprotnem primeru bi morali vodo vmešati v prah. To pa bi bilo za mojstra bolj naporno in zamudno. V takem primeru pogosto pride tudi do napak pri mešanju v obliki grudic v mešanici. Te lahko pozneje povzročijo luščenje, napake, težave z oprijemom ali puščanje. V pomoč vam je lahko neverjetna inovacija Collomixova dozirna naprava.
5 – Upoštevajte čas mešanja
Eden od razlogov za pomanjkljiv končni material je tudi neupoštevanje časa mešanja. Proizvajalci z razlogom določajo določene čase mešanja in zorenja za svoje materiale. Številni izdelki vsebujejo kemične dodatke, ki svoj polni učinek razvijejo šele po določenem času mirovanja in ponovnega mešanja. Pri pogostem ročnem mešanju igra vlogo še en dejavnik obdelave: pogosteje, ko je treba na gradbišču mešati materiale, pogosteje se časi mešanja vse bolj skrajšujejo. Zato ne pozabite pogledati na uro. Če pri tem niste previdni, so pozneje težave, razočaranje in stroški neizogibni. Pomen “časa zorenja” pri mešanju lepil za ploščice ali talnih izravnalnih mas pogosto ni jasen, zato ga pogosto zanemarjamo. Vendar je vredno vložiti teh nekaj minut: V času zorenja se lahko aditivi, ki jih vsebuje sveža malta, razvijejo in po kratkem mešanju enakomerno učinkujejo. Malta postane bolj homogena, gladka in v določenem obdobju ohrani dobro obdelovalnost.
6 – Čista orodja za mešanje
Bodite iskreni: ali po vsakem postopku mešanja očistite mešalo? Ostanki posušenega materiala lahko med naslednjim postopkom mešanja odpadejo in onesnažijo nov material s “tujki”. Tudi posamezne plasti materiala se postopoma nalagajo na lopatici. To povzroči, da mešalo izgubi precejšnjo učinkovitost, čas mešanja pa se zato podaljša. Umazana mešala je treba pogosteje zamenjati, kar je nepotreben strošek. Tudi priljubljeno “pranje s kladivom” ni priporočljivo. Pri tem se lopatka upogne ali pa se zvarjeni spoji odtrgajo. Življenjsko dobo in učinek lopatice lahko znatno podaljšate tako, da jo očistite po vsakem postopku mešanja. Čiščenje je lahko zelo enostavno. Dobro delo opravi vedro, napolnjeno z vodo in nekaj grobega kremenčevega peska, ali pa, kar je veliko bolj elegantno, uporabite vedro za čiščenje Mixer-Clean.